Актуално История Мисия, цели и предмет на дейност Дейности Спортни клубове Контакти Цени

 

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

Спортен клуб “Искър”-София (СК Искър) е създаден през 1985 г. под името Дружество за физическа култура и спорт “Искър” (ДФС Искър). В първите години от съществуването си развива 10 вида спорт: баскетбол, батут, борба, джудо, кегелбан, лека атлетика, спортен бридж, спортна акробатика, фехтовка, шахмат.

До 1990 г. годишно са обхващани средно около 1600 деца в предучилищна възраст, 3000 учащи, 3000 работници. Акцентът е върху детско-юношеския и масовия спорт, но в периода са подготвяни и около 30 елитни спортисти годишно, от които 4 майстори на спорта и 12 кандидат майстори на спорта, както и са печелени призови места в държавни и международни състезания (като например първо място на маратона за “Наградата на София” през 1986 г. на 15 км. и през 1987 комплексно).

След 1990 г. обхватът намалява, но до 1995 г. са изградени още 5 кандидат майстори на спорта, а през 1994 и 1995 г. за клуба се състезават 56 спортисти в мъжко и женско направление и 80 в детско-юношеско.

След 1995 г. се намалява обхвата на практикуваните спортове и се акцентира върху детско-юношеския спорт.

Днес освен СК Искър са регистрирани още 4 спортни клуба, работещи в обществена полза – по баскетбол, джудо, лека атлетика и фехтовка.

СК Искър е една от първите организации предприели действия за поощряване на устойчивото развитие и социалната отговорност, като в първите години след създаването си, наред с организирането на множество спортни прояви, организира съревнование за най-етична постъпка и конкурс за най-хубава детска рисунка със спортна тематика.

Зала Искър Голяма зала за волейбол
Голяма зала за баскетбол Стая за фитнес
Стая за фитнес Стая за тенис на маса
Съблекалня - мивка и тоалетна Съблекалня - помещение за преобличане
Съблекалня - баня Съчетание на мажоретки за откриването на реновираната зала